3 tips til at læse en effektiv korrektur

Jeg har aldrig læst så meget korrektur som i år! I januar og februar var det første bind af Silje og Kattehjemmet. Bagefter var det andet oplag af Stalker, og i dag er jeg netop gået i gang med at læse korrektur på anden bog i Silje og Kattehjemmet.

Jeg har efterhånden prøvet flere metoder af for at blive så grundig som mulig, og her i blogindlægget deler jeg de tre tips, som jeg synes giver den mest effektive korrekturlæsning.

Tip #1: Få friske øjne på teksten

Man kan ikke undgå at stirre sig blind på sin egen tekst, og derfor overser man ofte mange korrekturfejl. Jeg havde læst Stalker utallige gange, især de første kapitler, men alligevel overså jeg to fejl på allerførste side. Det var min far, som fandt den ene, og han fortalte mig det over telefonen. Jeg tog bogen frem, mens vi talte sammen, men selvom jeg læste sætningen højt, kunne jeg ikke se fejlen. Det tog mig flere forsøg, før jeg endelig opdagede, at der manglede et ord. Jeg kendte simpelthen teksten så godt, at min hjerne læste det, der burde stå, og ikke dét, der faktisk stod.

Et af de bedste råd er derfor at få en anden til at læse din tekst igennem. Allerhelst én som aldrig har set den før. Vedkommende vil have meget nemmere ved at spotte fejl i teksten, fordi han eller hun ikke kender den til hudløshed.

Tip #2: Læs højt

Når man læser sin tekst højt, sætter man automatisk læsetempoet ned, og man bliver meget mere fokuseret på ordene. Højtlæsning har også flere fordele end “bare” korrekturlæsning. Når du hører din tekst, bliver du nemmere opmærksom på ord, som du gentager ofte, og du får en klarere fornemmelse af flowet. Du hører det med det samme, hvis du ikke har en variation af korte og lange sætninger, eller hvis du har svære, knudrede sætninger, som gør dig helt forpustet.

Ved at læse højt får du altså pudset din tekst grundigt af, samtidig med at du har lettere ved at spotte manglende ord, stavefejl og lignende.

Tip #3: Læs bagfra

Et af de bedste tip er at læse din tekst bagfra. Start på sidste side og læs så én sætning ad gangen frem til første side. Man læser langsommere, og man bliver ikke fanget af tekstens handling. Selvom du kender din tekst så godt, at du næsten kan den i søvne, tvinger du dig selv til at se på hver enkelt sætning ude af dens kontekst.

At læse bagfra er virkelig et vidundertip til korrekturlæsningen. Jeg har før haft en anden til at læse korrektur og selv læst teksten højt flere gange, og alligevel missede jeg en fejl, som jeg først fandt ved at læse bagfra.

Husk at tage dig god tid

Det tager tid at læse en grundig korrektur, og selvom det kan føles langsommeligt at læse teksten flere gange, er det i den grad tiden værd. Jeg ville sådan ønske, at jeg havde haft mere tid og brugt overstående råd, da jeg skulle læse korrektur på Stalker første gang. Det ville helt klart have hjulpet mig med at fange de to fejl på første side. Så tag dig endelig god tid til at give din tekst en sidste grundig finpudsning.

Korrektur sent om aftenen
Det kan godt blive sent, når jeg læser korrektur. På billedet her var det næsten midnat. Årsagen til de to skærme er, at jeg først læser min redaktørs svar til mine rettelser på den ene skærm, hvorefter jeg så laver nye rettelser på den anden.

2 kommentarer til "3 tips til at læse en effektiv korrektur"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *